HOOFDROOS: WAT IS HET EN HOE KUNT U HET BEHANDELEN?

Wat is hoofdroos?

Van de mensen die last hebben van hoofdhuidproblemen is hoofdroos, ook wel haarroos of roos, de meest voorkomende vorm. Hoofdroos wordt gekenmerkt door schilfering op de hoofdhuid en is niet besmettelijk. Hoofdroos kan een vervelend probleem zijn omdat het zorgt voor veel huidschilfers die los laten waardoor deze goed te zien zijn op het haar, schouders en kleding. Zeker op donkere kleding zijn de schilfers goed te zien. Ook gaat hoofdroos gepaard met een jeukende hoofdhuid wat voor veel irritatie kan zorgen. Het is belangrijk om bij hoofdroos zo min mogelijk te krabben om zo ontstekingen van de hoofdhuid te voorkomen.


Hoe ontstaat hoofdroos?

Hoofdroos wordt vaak gezien als een milde vorm van seborroïsch eczeem. De oorzaak van hoofdroos is dan ook hetzelfde als dat van seborroïsch eczeem. Het enige verschil is dat er bij seborroïsch eczeem sprake is van hele vette schilfers terwijl er bij hoofdroos ook sprake kan zijn van droge schilfers. Ook is hoofdroos milder doordat de klachten minder hevig zijn. Een gistachtige schimmel zorgt ook bij hoofdroos voor het schilferen van de hoofdhuid. Dit is echter vaak niet de enige oorzaak.

Sommige mensen die last hebben van hoofdroos krijgen dit doordat de hoofdhuid zich sneller vernieuwd dan bij andere mensen. Bij een gezonde hoofdhuid wordt de huid constant vernieuwd, de cellen in de huid delen zich en vormen steeds een nieuwe laag. De oude cellen gaan dood en laten los. De schilfertjes die hierdoor ontstaan zijn niet zichtbaar met het blote oog. Bij mensen met hoofdroos delen de cellen van de huid zich twee keer zo snel. Deze plakken aan elkaar vast en vormen dan schilfers die zichtbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat net als bij psoriasis er teveel huidschilfers loslaten. Echter is het bij hoofdroos zo dat dit geen ophoping of ontsteking vormt zoals bij psoriasis het geval is maar wel dat er meer schilfers van de huid vallen.


Hoe kan ik hoofdroos behandelen?

In de retailbranche zijn er verschillende producten beschikbaar om hoofdroos te behandelen. Sommige producten zijn gericht op het bestrijden van gisten en anderen op op het remmen van de ontstekingen van de huid en daarmee de jeuk. Het product dat het meest gebruikt wordt door consumenten is een anti-roos shampoo. Let bij het kopen van een anti-roos shampoo dat het product een van de volgende ingredienten bevat: climbazole, zinc pyrithione of salicylzuur.

Bij de behandeling van hoofdroos is het belangrijk om de shampoo goed in te masseren over de gehele hoofdhuid en vervolgens twee tot drie minuten te laten intrekken. Hierdoor kunnen de actieve ingredienten in de shampoo de schilfers losweken en de onstekingen van de hoofdhuid verminderen. Naast het gebruik van een shampoo is het ook belangrijk om de zuurgraad (pH waarde) van de hoofdhuid te neutraliseren door middel van een hoofdhuidconditioner.