PSORIASIS: WAT IS HET

EN WAT KUNT U ERAAN DOEN?

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidziekte die voorkomt bij ongeveer 300.000 mensen in Nederland. Mensen die last hebben van deze ziekte ervaren veel klachten zoals jeuk, rode huid en schilfers. Psoriasis is niet besmettelijk en erfelijke factoren spelen een grote rol bij de ziekte. Zo is gebleken dat als beide ouders last hebben van deze huidziekte, het kind 50% kans maakt om ook psoriasis te krijgen.

Bij de mens wordt de huid constant langzaam vernieuwd. De oude huidcellen sterven langzaam af en worden aan de buitenkant van de huid losgelaten. Daaronder vormen zich langzaam nieuwe huidcellen en die groeien uit tot de nieuwe huid. Een gezonde huid doet er ongeveer 30 dagen over om de oude huidcellen af te stoten en de nieuwe te laten groeien. Dit proces gebeurt bij iedereen en dit gebeurt eigenlijk zonder dat het opvalt. Bij mensen met psoriasis zit er een probleem in dit proces. In plaats van dat dit proces ongeveer 30 dagen duurt, is dit proces bij mensen met psoriasis enorm versneld en duurt het slechts 6 á 7 dagen. Dit zorgt ervoor dat de huidcellen niet genoeg tijd krijgen om af te sterven en los te laten waardoor zij zich ophopen op de huid. Dit zorgt voor veel irritatie en jeuk om dat deze huidschilfers vaak ontstoken raken.


Welke vormen zijn er?

Er zijn een aantal verschillende vormen van psoriasis. Elke vorm kenmerkt zich doordat de psoriasis zich op bepaalde plekken op het lichaam bevindt.


Psoriasis vulgaris

Dit is de meest voorkomende vorm van psoriasis. Bij deze vorm komt de psoriasis vooral voor op de ellebogen, knieën en rug. Typerend voor deze vorm is dat de plekken vaak symmetrisch voorkomen.


Psoriasis capitis

Bij deze vorm van psoriasis zitten de plekken vooral op de behaarde hoofdhuid, rond de haargrens en achter de oren. Psoriasis op de hoofdhuid veroorzaakt enorm veel jeuk, schilfers en irritatie. Hoewel psoriasis op de hoofdhuid veel op eczeem lijkt, zijn er een aantal verschillen: de plaques op de hoofdhuid zijn willekeurig en variëren in grootte. De schilfering kan ook op bepaalde plekken meer voorkomen en groter zijn. Waar bij eczeem de schilfers vaak los zitten, blijven ze bij psoriasis veelal vastzitten aan de hoofdhuid.


Psoriasis inversa

Bij mensen die last hebben van psoriasis inversa komen de meeste plekken voor in de lichaamsplooien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de oksels, liezen, binnenkant van de elleboog en de schaamstreek.


Is psoriasis te genezen?

Er bestaat helaas geen therapie/behandeling die psoriasis volledig kan genezen. De behandeling van psoriasis betreft in alle gevallen symptoombestrijding. Aangezien psoriasis zich uit door plaques en schilfers op de (hoofd)huid en dus vaak goed zichtbaar is, kan het een negatief effect hebben op uw zelfvertrouwen. Gelukkig kunt u zelf de schilfering en jeuk verminderen door gebruik te maken van de juiste producten.


Wat voor shampoo kan ik gebruiken?

Er zijn een aantal shampoos verkrijgbaar die een positief effect hebben op het verloop van psoriasis capitis. Deze shampoos bevatten bijvoorbeeld de ingrediënten climbazole, zinc pyrithione of salicylzuur.


Is een hoofdhuidconditioner belangrijk na het wassen?

Het is belangrijk om na het wassen de zuurgraad (pH waarde) van de hoofdhuid te neutraliseren, dit kan door middel van een hoofdhuidconditioner. Hierdoor kalmeert u de gevoelige hoofdhuid en zorgt u voor een juiste vochtbalans van de huid